Wie is Anouk?

Zal ik je een geheim verklappen?

Mijn eigen prille carrière verliep niet als een walk in the park. Van het onderwijs naar de privé, van zelfstandigheid terug naar loondienst, … Jep, ook als loopbaancoach mag je al eens experimenteren en af en toe flink de mist ingaan. Zolang je maar blijft reflecteren en jezelf de vraag durft te stellen: ben ik nog gelukkig in mijn job?

Dat is exact wat ik mijn coachees leer: durven stilstaan, evalueren en weer doorgaan.

Zelf ben ik 2 keer zelfstandige geweest, en 2 keer heb ik de keuze gemaakt om terug te schakelen naar bijberoep en weer in loondienst te gaan. De #freelancerlife, #digitalnomad, #girlboss-illusies: ze kwamen allemaal op m’n pad en ik heb ze allemaal doorprikt.

Toch vind ik je droom najagen en je eigen zaak uitbouwen nog altijd een van de mooiste dingen die er bestaan. En daarom besloot ik om me als loopbaancoach te specialiseren in een specifieke doelgroep: mensen die overwegen om zelfstandige te worden, maar niet impulsief in het onbekende willen springen. 

Voor hen wil ik, vanuit mijn eigen ervaringen én gewapend met een flinke toolbox aan wetenschappelijke loopbaantesten en instrumenten, een objectief klankbord zijn. Zodat je je niet laat leiden door illusies, maar ook niet laat tegenhouden door overdreven doemscenario’s. Zelfstandig worden is voor niemand een zwart-witverhaal.

Maar je kwam hier voor mijn verhaal. Hier is het dan, ongecensureerd.

Ik studeerde in 2013 af als master in de taal- en letterkunde. Mijn doel: freelance journalist worden. Boeiende verhalen lospeuteren, dát wou ik doen. Wist ik veel dat ik die droom deelde met duizenden andere gegadigden.

Na een zestal magere maanden als piepjonge freelancer gaf ik er de brui aan. Daarna doceerde ik Nederlands in het volwassenenonderwijs, werkte even in een reclamebureau, deed interims bij de overheid, werkte een jaar als management assistant bij een Belgische modeketen en kwam in 2019 terecht in de marketing.

Na 3 maanden als marketing coördinator gaf ik mijn ontslag. 5 dagen per week, 8 uur per dag ergens moeten zijn waar ik nooit 100% op mijn gemak was: als volbloed introvert kwijnde ik in sneltempo weg. Vrijheid was wat ik wou, en dat kon ik alleen maar als freelancer krijgen. Dacht ik.

Ik keerde terug naar mijn oudste liefde, schrijven, en werd fulltime freelance copywriter. Helaas trok mijn innerlijke multipotential al snel aan mijn mouw. “Ga je nu uitsluitend dit doen tot aan je pensioen?”

Tientallen businessideeën later – het ene al gekker dan het andere – werd het plots kristalhelder. Wat als ik werknemers met een ondernemersdroom kon helpen met knopen doorhakken? Ik deed het al informeel, op zowat elke cursus en elk netwerkevent. Waarom niet professionaliseren?

Ik sloot me aan bij loopbaancentrum Diaspoor, volgde de opleiding tot loopbaancoach en koos resoluut voor een exclusieve aanpak, gericht op zelfstandigen in wording. Dat combineerde ik met copywriting.

En toen kwam corona. Plots mocht iederéén thuis werken, in alle vrijheid. Verschillende werkgevers kondigden zelfs aan dat ze nooit zouden terugkeren naar de ‘precoronasituatie’. Dat klonk wel érg aanlokkelijk, vooral omdat ik de laatste maanden geen plezier meer vond in mijn freelance activiteiten als copywriter. Te laat betaalde facturen, weinig inspirerende commerciële opdrachten, respectloze prospecten, … Ik was het flink zat. 

Na een ‘vrijblijvend’ rondje vacatures kijken, botste ik op een job als verantwoordelijke interne communicatie bij de Vlaamse Overheid. Deze werkgever smeerde haar ambitieuze en vooruitstrevende plannen rond hybride werken in het lang en het breed uit, en ik was meteen verkocht. Een paar weken later had ik mijn eerste werkdag als – opnieuw – werknemer. 

Ondertussen combineer ik mijn toffe, vaste job die me zekerheid (en collega’s!) biedt met periodiek redactiewerk voor een selectie trouwe klanten en gespecialiseerde loopbaancoaching. 

Mijn doel?

De loopbaancoach zijn die ik in 2019 zelf nodig had.

 

Heb jij er genoeg van om rondjes te draaien in je hoofd? Wil je begeleid worden door iemand die zelf 100% met haar botten in de modder stond als zelfstandige?

Vertel me jouw plannen tijdens een kennismakingsgesprek. Gratis, vrijblijvend en online.

Tot binnenkort!

 

Mijn MBTI-profiel?

INTJ/ISTJ

  • Onafhankelijk
  • Nieuwsgierig
  • Direct
  • Analytisch
  • Gerganiseerd
  • Betrouwbaar
  • Verantwoordelijk
  • Resultaatgericht
  • Complexe ideeën en inzichten samenbrengen tot iets nieuws