De polymath-jurist-business artist

Jan Mangeleer gaf zijn ontslag als goedbetaalde Head of Legal en vatte zijn hele denken en doen samen in een nieuwe functietitel: business artist. “Ik raad niemand aan om hetzelfde te doen, tenzij je een beetje gek bent.”

Op je LinkedInprofiel valt het woord ‘polymath’. Wat betekent dat?

“Ik heb het altijd moeilijk gehad met LinkedIn. De meeste mensen hebben een bepaalde job of project en dat delen ze op LinkedIn. Iemand die bij de pechverhelping werkt, post bijvoorbeeld over het aantal gevallen van autopech dit jaar. Zo worden andere mensen er de hele tijd aan herinnerd dat die persoon voor dat staat. Ze brengen een eenvormig, duidelijk verhaal. Maar ik postte altijd over iets anders. Er zat geen consistentie in. Mensen waarmee ik vroeger samengewerkt had zeiden me: ‘Jan, we volgen je op LinkedIn maar we begrijpen er eigenlijk niks van.’ Toen vroeg ik me af wat er mis is met mij. Waarom kan ik niet gewoon aan marketing doen op LinkedIn?”

“Een tijdje geleden kwam ik dan via LinkedIn terug in contact met een oude vriendin die het woord polymath liet vallen. Een polymath heeft verschillende interesses en is verschillende domeinen meester. Ik kan 700 redenen bedenken waarom ik géén polymath ben, maar het verklaart wel veel. Mijn interesses gaan alle richtingen uit én er zit een gemene deler in: ikzelf. Ik heb drie diploma’s in juridische studies maar als je mij jurist noemt, doe je mij tekort. Ik verwacht niet van andere mensen dat ze dat begrijpen maar voor mij was het een revelatie. Het heeft me rust gebracht. Ik moet gewoon doen wat ik doe.”

Wat is het verschil met een multipotentialite?

“What’s in a name? De twee liggen heel dicht bij elkaar, maar een multipotentialite gaat minder voor het beheersen en meer voor het uitproberen. Als mijn oog valt op een bepaald domein, wil ik het beheersen. Niet op perfectionistisch maar op functioneel niveau. Ik lees mij in en begin er gewoon aan. Zo heb ik al een ruime waaier aan projecten, skills en kennisdomeinen verworven.”

Op dit moment heb je dus geen eenduidige functietitel meer?

“Toch wel. Mijn functietitel is business artist. Gewoon al het feit dat ik die titel zelf uitgevonden heb, bewijst dat ik het ben (lacht). Wat andere mensen erover denken kan me niet zoveel schelen. Ik krijg dikwijls de vraag wat een business artist doet. Maar dat is de verkeerde vraag. Business artist is hoe ik me voel, denk en hoe en waarom ik dingen doe. Veel potentiële klanten begrijpen dat óók niet. Voor hen heb ik de herkenbare omschrijving ‘legal & management consulting’ erbij geplaatst. Dat is ook heel ruim, maar als ze een job voor me hebben weten ze tenminste ongeveer wat ik doe.”

Een iets duidelijker omschreven aanbod was nodig. “Nobody needs a business artist. Daar zijn geen jobadvertenties voor. Ik heb hier en daar consultingwerk gedaan en momenteel werk ik voor twee belangrijke klanten. Voor de ene doe ik operationeel legal werk en de andere klant is mijn vroegere werkgever. Ik werk nu als zelfstandige voor hen in een job die vroeger niet bestond. En daarnaast ontwikkel ik samen met andere mensen 5 à 6 projecten. Bij mij liggen er overal eieren (lacht).”

Kan je een voorbeeld geven van zo’n project?

“Ik begon twee jaar geleden met een kunstenaar aan een project ‘Kunst in virtual reality’. Ik heb die kunstenaar gefaciliteerd om kunst in 3D te maken, zonder enige computerskills. Ik positioneer me in dat project als een virtual reality art producer: ik breng iedereen samen zoals een filmproducer een film beheert en ontwikkelt. Hij doet zelf niets specifieks, maar houdt de boel samen en zorgt dat de film geproduceerd raakt. We hebben al een tentoonstelling gedaan, en nog niks verkocht. Maar het project is in volle ontwikkeling en blijft groeien. Twee weken geleden is de kunstenaar in een programma op VTM geweest.”

“Voor mijn andere projecten was corona een wake-up-call. In het begin van de coronaperiode had ik bepaalde projecten in ontwikkeling. Ik mocht één pitchen bij Start it @KBC, en dat is compleet verkeerd gelopen. Want toen de dag van de pitch daar was, was ik al tot de constatatie gekomen dat dit project in dit kader totaal niet sociaal relevant was. We hadden plots echt wel grotere problemen. Toen heb ik mezelf en mijn samenwerkingen volledig heruitgevonden. Ik heb maanden zitten studeren en onderzoeken en daar zijn twee nieuwe projecten uit voortgekomen. Eén project is het schrijven van een boek over een duurzaam globaal monetair economisch model. Het andere is het opzetten van een sociale onderneming die mensen met een grote schuldenlast helpt door coachingtechnieken en een mensvriendelijk IT-systeem. Zo hebben ze weer perspectief en blijven ze niet hangen in hun cashflowprobleem.”

Is het niet vermoeiend om te schakelen tussen verschillende projecten?

“Eigenlijk niet. Ik vind het veel vermoeiender om elke dag met hetzelfde bezig te zijn. Mijn projecten vragen wel energie maar ik heb mezelf leren organiseren. Een belangrijke life-hack voor mij was het aantal deadlines minimaliseren. Tegen een deadline werken is een retroplanning maken, en dat is een heel ingewikkelde mentale oefening. Ik noem alleen een deadline als het echt nodig is voor de klant of het project, of om iets gedaan te krijgen. Anders kijk ik hoeveel tijd ik vandaag heb en hoe ik die ga invullen.”

Waarom heb je die projecten niet uitgewerkt náást je vaste job?

“Mijn job was daarvoor te zwaar. En ik wou absoluut breken met het verleden. Oké, ik werk nu nog voor Worldline maar ik doe iets compleet anders. En ik kan mijn tijd er beter verdelen. Ik werk ook enkele dagen per week bij een ander bedrijf als legal counsel ad interim, en dat is voor mij rustgevend. Ik kan werken op automatische piloot en moet geen creatief proces door. Een creatief proces, dat klinkt allemaal heel leuk. Maar eigenlijk is dát het meest energievretende ter wereld voor mij.”

Dus heb je toch gekozen voor fulltime zelfstandigheid.

“Ik raad mensen niet aan om te doen wat ik gedaan heb. Tenzij je een beetje gek bent en rekening houdt met het feit dat je kan verliezen. Ik had een interessante en uitdagende job, een gouden kooi. Maar ik kon het niet meer aan om ‘de jurist’ genoemd te worden. Ik wou iets anders doen met mijn leven. Ik heb een eerste opdracht gezocht als zelfstandige, om het even wat, en ik heb mijn ontslag gegeven. Iemand die bij zijn volle verstand is en vanuit een klassiek perspectief naar het leven kijkt, zou zoiets niet durven. Je gaat van de illusie van zekerheid naar nul zekerheid. Er is angst voor het constante idee dat je failliet kan gaan, de burgerlijke dood sterft en niet meer meetelt in de economie.”

Hoe reageerde je omgeving?

“Ik zei: ‘Het is dit of een burn-out.’ Mijn familie heeft me gesteund maar ze hadden natuurlijk ook schrik.”

Welke doemscenario’s hadden ze voor ogen?

“De goot. Alles kwijt.”

Wat zou je anders gedaan hebben als je opnieuw kon beginnen?

“Op zakelijk vlak niks. Maar ik zou wel een jaar sabbatical nemen, om mijn midlifecrisis door te komen. In dat jaar zou ik aan soul-searching gedaan hebben. Me losmaken van al die ondernemersplannen en eens puur met mezelf bezig zijn.”

Heb je al eens een dip gehad als zelfstandige?

“Ik heb nooit echt spijt gevoeld, maar ik heb wel een paar periodes gehad waarin ik besefte hoe hard het is voor zelfstandigen. Er wordt altijd verteld dat ondernemen fantastisch is, want je kan heel veel geld verdienen. Bottomline: ondernemen is keihard want je gaat waarschijnlijk failliet. Niet omdat je niet goed genoeg bent maar omdat het zo complex is om iets te ontwikkelen en er zoveel externe factoren meespelen. Eigenlijk moet je heel veel geluk hebben om te overleven en iets te veranderen. Daarom zeg ik dat je een beetje gek moet zijn. Ons Belgisch systeem is ondernemersonvriendelijk dus je moet er echt van overtuigd zijn dat dit is wat je moet doen in je leven. Al geldt dat natuurlijk niet voor alle ondernemers. Hoe meer innovatie en impact je nastreeft, hoe harder het is. Als ik van uitsluitend interim legal consulting mijn leven had gemaakt, zat ik nu gewoon mijn centjes te verdienen en mijn pensioen te sparen. Ik ben verschillende kanten uitgegaan maar ik heb geluk dat ik met mijn mainstream skills klanten gevonden heb die mij toelaten verschillende gekke projecten te ontwikkelen.”

Welke eigenschappen moet je bezitten om het te maken als zelfstandige?

“Ik denk dat dat afhangt van wat je doet want zelfstandige is op zich geen beroep. Maar als je de basisbeginselen van bedrijfsvoering niet onder de knie hebt, ben je een vogel voor de kat. Niettegenstaande dat er ook plantrekkers zijn die toch hun weg vinden. Maar velen nemen op een bepaald moment zo’n grote risico’s dat ze er plots met een klap uit gaan.”

Hoe kom je eigenlijk bij de naam Boelwerf?

“Een vriend van me kwam jaren geleden met die naam op de proppen. We hadden toen het idee om een bedrijf op te richten dat huizen bouwt van gebruikte zeecontainers. Dus waarom ook geen bedrijfsnaam recycleren? Hij vond het oké dat ik de naam wou gebruiken voor deze zaak.”

 

jan mangeleer

Jan Mangeleer

Geboren in 1979

Behaalde een Master in de Rechten en Master in Recht & Management voor ICT

Woont met zijn twee kinderen in Itterbeek

Sinds 2017 zaakvoerder van Boelwerf met kantoor in Zevergem

 

Ben jij de volgende die de sprong waagt?