Insurtech in bijberoep

‘Passionate about insurances’, staat er in zijn kopregel op LinkedIn. En dat is niet gelogen, want het cv van Hendrik Van Overloop leest als een glad parcours doorheen de verzekeringswereld. Hendrik keerde na een jaar als zelfstandige terug naar loondienst en heeft een goede reden om dit interview te geven.

Je bent redelijk kritisch tegenover startende zelfstandigen?

“Ik zou mezelf niet als kritisch omschrijven, eerder als nieuwsgierig. Freelancers zijn de snelst groeiende groep van zelfstandigen en dat vind ik goed. Ik heb enorm veel respect en ontzag voor startende ondernemers die zelfs in coronatijden risico’s durven te nemen. Maar ik doceer al enkele jaren vennootschapsrecht en soms komen studenten me tijdens de pauze vragen welke vennootschapsvorm ze hun vriend(in) die zelfstandig wil worden moeten aanraden. Als ik dan vraag wat die vriend precies wil gaan doen, krijg ik regelmatig het antwoord: ‘Dat weet hij nog niet.’ Ik denk persoonlijk dat je vanuit een bepaalde passie zou moeten vertrekken, terwijl ik soms het gevoel krijg dat sommigen enkel en alleen hun eigen baas willen zijn. In die zin ben ik dus ‘nieuwsgierig’ naar hoe dat de volgende jaren zal evolueren …”

In 2020 heb je je eigen start-up opgericht. Hoe is die ontstaan?

“Na mijn opleiding tot jurist ben ik in 2008 in de verzekeringssector gerold. Ik ben gestart als schadebeheerder maar vrij snel ben ik in een aantal digitale projecten terechtgekomen. Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik dat veel liever deed dan schadedossiers te beheren. In 2016 heb ik 3,5 maanden in het buitenland gezeten en bij mijn terugkomst besloot ik om het roer om te gooien en als consultant aan de slag te gaan bij TriFinance. TriFinance was een bijzonder interessante ervaring waar ik veel heb bijgeleerd, maar toch bleef ik wat op mijn honger zitten. Want wat ik echt heel graag wou doen was corporate venturing: samen met de klant nieuwe markten, diensten en/of businessmodellen verkennen. Na 1,5 jaar kwam ik in contact met Osmosis, een Antwerpse venture studio. 0smosis bouwt niet alleen eigen start-ups maar deed ook corporate venturing. Ik kon bij hen starten onder een zelfstandige statuut, zo kon ik consultancy combineren met de ambitie om zelf iets te creëren.”

Wat doet je start-up precies?

“Verzekeringen zijn bijzonder complex. Ik wil verzekeringen verstaanbaar en transparant uitleggen. Daarvoor heb ik een tool ontwikkeld: SCiiO. Makelaars en agenten bieden bijzonder veel toegevoegde waarde bij het analyseren van je behoeften en kunnen daar het juiste product aan koppelen. Maar van zodra je de deur uit bent, ben je de helft van alle informatie vergeten. Bovendien wijzigt je situatie constant. Wat als je een hond in huis haalt, een speed-pedelec koopt, gaat samenwonen, een kind krijgt, … Zijn al die zaken dan nog gedekt onder dat éne contract dat je initieel hebt afgesloten? Daarom heb ik SCiiO ontwikkeld. Ik omschrijf SCiiO graag als een Insurance Explainer: hij legt een verzekeringspolis op een gepersonaliseerde en transparante manier uit.”

Je bent dus zelfstandige geworden omdat je iets nieuws in de markt wou zetten, niet omwille van de alom geprezen vrijheid?

“Absoluut. Dat is mijn drijfveer. Ik wil mensen iets bijleren. Hoe vrij zou ik me voelen als ik opdrachten om den brode moest aanvaarden? Daar zou ik het niet altijd even gemakkelijk mee hebben. Zou ik het aandurven om een opdracht af te wijzen omdat ze niet helemaal matcht met wat ik wil? Wetende dat op het einde van de maand de rekeningen betaald moeten worden? Ik weet het niet.”

Waarom ben je teruggekeerd naar een job in loondienst?

“Tijdens mijn jaar bij Osmosis had ik ook een consultancyopdracht bij verzekeringsmaatschappij P&V/Vivium. Zij hadden interessante interne projecten én een digital lab. In dat digital lab hadden zij al heel wat kennis en ervaring opgebouwd bij het bedenken, ontwikkelen en testen van nieuwe insurtech-diensten en -producten. Ze polsten of ik geen zin had om in dienst te komen. Aangezien het voor hen geen probleem was om de job te combineren met SCiiO heb ik de stap gezet.”

Hoe werkt de combinatie fulltime werken en een bijberoep aan de zijlijn?

“Qua tijdsbesteding lukt dat wel. Ik zit momenteel in de fase waarbij ik vooral contacten moet leggen en (via videocall) naar de juiste partners zoek. Dat is zeker geen fulltime job. Het is ook prettig dat ik tussendoor raad kan vragen aan mijn managers. Ze geven inhoudelijk zeer relevante feedback en helpen me als ik ergens mee worstel. In die zin is het zelfs een voordeel om mijn start-up in bijberoep te runnen.”

Wil je ooit nog terug volledig zelfstandig worden?

“Dat hangt ervan af. Ik denk dat de ambitieuze dromer in mij dat wel zou willen, maar als vader en partner wil ik ook financiële stabiliteit. Als je een onderneming op de kaart wil zetten, moeten je passie en ambitie centraal staan. Niet je financiële bekommernissen. Steve Jobs of Elon Musk hadden ook niet de bedoeling om rijk te worden, wel om de wereld een stukje te veranderen. Naar dat ideaal kijk ik enorm op.”

Hoe reageerde je omgeving op de switch naar zelfstandigheid en de terugkeer naar loondienst?

“‘Gade gij nu weer veranderen?’ (lacht) De stap van loondienst naar zelfstandige was daarin moeilijker. Mijn vrouw was op dat moment zwanger, dus dat vroeg wat figuurlijk masseerwerk. Maar het was een beredeneerd risico. Terug naar loondienst ging veel soepeler. Er werden vooral vragen gesteld over de inhoud van mijn nieuwe job, niet over het statuut.”

Hoe kijk je terug op dat jaar als zelfstandige?

“Ik heb geen seconde spijt gehad, omdat het goed afgelopen is. Ik heb enorm veel bijgeleerd en een job gevonden die ik nu heel graag doe. Ik voel dat ik op mijn plaats zit.”

Heb je mindere momenten gehad?

“Zeker en vast. De start-up-scene is keihard en gaat razendsnel. Je hoort en ziet vooral de zaken die goed gaan: een investering ophalen, de eerste ‘grote’ klanten binnenhalen, … Begrijpelijk, maar doordat er geen ruimte is voor de minder leuke zaken, ga je soms aan jezelf twijfelen. Er mag wat meer aandacht zijn voor de lange uren voorbereiding die voorafgaan aan een investeringsronde. En je moet ermee kunnen omgaan dat er gemiddeld van de 20 aangeschreven bedrijven of investeerders maar 1 toehapt. Ik denk dat het belangrijk is om dat naast je te kunnen neerleggen en het niet persoonlijk op te nemen. Anders ga je eronderdoor.”

Welk advies heb je voor mensen die willen starten in insurtech?

“De laatste 2 jaar heb ik 3 zaken belangrijke zaken ontdekt. Ten eerste geloof ik in werken in een bepaalde niche. Zelf focus ik bijvoorbeeld op non-life-verzekeringen, omdat dat mijn expertise is. Ten tweede, zou ik aanraden om snel met je idee naar buiten te komen en feedback te verzamelen. Pivoteren moet je toch, dan kan je het beter zo snel mogelijk doen. Maar vooral: gewoon doen! Ik zat al enkele jaren met het SCiiO-idee in mijn hoofd voor ik ermee naar buiten durfde te komen. Je krijgt heel wat harde feedback die je aan het twijfelen brengt, maar laat je dat niet afschrikken. Je hoeft ook niet onmiddellijk in het diepe te springen want je kan perfect in bijberoep starten. Succes!”

 

karen van der aa

Hendrik Van Overloop

Geboren in 1984.

Master in de Rechten.

Woont met zijn vrouw en dochter in Antwerpen.

Sinds 2020 zaakvoerder van SCiiO.

Ben jij de volgende die de sprong waagt?