De verpleegster / hormonenspecialist

Wat doet een mens tijdens een lange periode van economische werkloosheid? Lezen natuurlijk. En soms ligt daar de kiem voor een nieuw businessidee. Zo ging het bij Julie van Hormao, die nog niet goed wist wat ze precies wou doen, maar wel heel goed wist dat haar ambities verder reikten dan een 9 to 5.

Wat deed je voor je zelfstandige werd?

“Ik heb in het ziekenhuis gewerkt en daarna in klinisch onderzoek als verpleegkundige. Dat laatste vond ik wel tof maar ik heb altijd méér willen doen. Ik wist al snel dat ik zelfstandige wou worden, maar wist niet in wat. Mocht ik nog in hetzelfde schuitje zitten, zou ik waarschijnlijk een klant van je worden.” (lacht)

Hoe is de stap van werknemer naar zelfstandige verlopen?

“Ik vroeg eens half om te lachen aan mijn tante, die een bedrijf heeft, of ze geen freelancer nodig had om wat administratie te doen. Ze vond dat oké dus ben ik in oktober 2019 in bijberoep begonnen. Het eerste half jaar had ik amper inkomsten maar het was leuk om te weten dat alle administratie, zoals een ondernemingsnummer aanvragen, alvast in orde was voor als ik zou willen starten in hoofdberoep.”

Nu doe je iets helemaal anders.

“Ik ben door corona op tijdelijke werkloosheid gezet in mijn laatste job. In april had ik tijd om boeken te lezen en ben ik gestart met Hormao. Ik begeleid vrouwen met hormonale problemen en alles wat met vrouwelijke gezondheid te maken heeft: anticonceptie, menstruatie, PCOS, … Dat leunt aan bij mijn interesses en mijn achtergrond als verpleegster.

Vooral anticonceptie is een belangrijk topic, want ik ben zelf geen voorstander van hormonale anticonceptie. Ik geef webinars om awareness te creëren rond wat de pil allemaal doet, buiten je niet zwanger maken. Daar krijg ik veel respons op: veel vrouwen willen daarna stoppen met de pil. Het alternatief is de fertility awareness-methode. Je brengt je cyclus volledig in kaart op basis van een kalender en lichamelijke signalen zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent. Dat vraagt natuurlijk wat oefening én regelmaat. Daarom werk ik eerst aan een regelmatige cyclus bij mijn klanten. Alles samen is dat een heel traject.

Ook vrouwen met hormonale acné en menstruatieklachten komen naar me toe. Ik pak die problemen holistisch aan, van voeding tot stress, beweging, slaap, verzorgingsproducten, … Alles in het lichaam is zo met elkaar verweven dat je niks uit het plaatje kan weglaten.”

Is Hormao je fulltime bezigheid?

“Het is mijn hoofdbezigheid. Daarnaast werk ik ook als freelancer in het klinisch onderzoek om een inkomen te garanderen. Dat is wel een luxe die de meeste zelfstandigen waarschijnlijk niet hebben.”

Waarom wou je eigenlijk zelfstandig worden?

“Mijn vriend en onze roommate zijn zelfstandigen. Ik vond dat hun leven er zó tof uitzag. Die vrijheid wou ik ook! Dat was mijn eerste insteek: geen vaste uren of vaste vakantiedagen. Achteraf heb ik gemerkt dat werken voor mezelf een nog grotere drijfveer was dan die vrijheid. Ik werk nu meer dan vroeger, maar de motivatie is ook veel groter. Misschien klinkt het een beetje negatief, maar ik wou niet meer het pionnetje zijn in andermans spel. Ik weet wat ik wil creëren in de maatschappij. Wat ik wil bereiken. Mijn ambitie speelde op. (lacht)

Op mijn laatste job liep ik maar wat verloren. Toen ik op tijdelijke werkloosheid werd gezet en uiteindelijk mijn ontslag kreeg, was ik blij. Ik heb na mijn ontslag nog even gezocht naar een nieuwe vaste job in klinisch onderzoek. Dat is typisch voor mij: eigenlijk wist ik al dat ik zelfstandige ging worden, maar ik wou toch nog even mijn eigen ongelijk bewijzen. Maar bij elke sollicitatie had ik hetzelfde gevoel: ik wil dit eigenlijk helemaal niet. Toen ben ik zelfstandige in hoofdberoep geworden.”

Waren er zaken die je tegenhielden om zelfstandige te worden?

“De enige drempel die ik had was het financiële aspect, ook al had ik een spaarpotje. Maar ik wist wel dat het in mijn eigen handen lag. Dat is mijn advies aan wie twijfelt op financieel vlak: het feit dat je gesprongen bent, wil zeggen dat je gaat zwemmen. Je gaat er alles aan doen om het te halen.”

Hoe reageerde je omgeving?

“Heel divers. Mijn vriend, die ook zelfstandige is, vond het een goed idee. Ik heb veel steun en kennis van hem gekregen en dat maakte de stap makkelijker. Dat is ook een tip: als je geen zelfstandigen in je directe omgeving hebt, kan je op zoek gaan naar Facebookgroepen voor startende ondernemers. Leer nieuwe mensen kennen en omring je met ondernemers die de stap al gezet hebben.

Mijn mama en haar familie zijn heel traditioneel. Ze werkt als ambtenaar bij een universiteit: een gouden kooi. Ze kent niks van het zelfstandigenbestaan en maakte zich al zorgen over mijn pensioen. Ik heb wel VAPZ maar ik ga nu nog niet denken over iets dat binnen 50 jaar van toepassing is.

Mijn papa vroeg zich af of er niet nog andere opties waren. Toen ik duidelijk maakte dat ik dit écht wou, vond hij het oké. Uiteindelijk is het geen zotte beslissing. Als het mislukt ga ik gewoon terug naar loondienst.”

Heb je het al moeilijk gehad sinds je zelfstandige bent?

“Soms heb ik een paar dagen het gevoel dat het me niet gaat lukken, maar dat is verminderd sinds ik in hoofdberoep werk. Ik heb nu de ruimte niet meer voor twijfels, want nu móét het. Een dip hebben is geen optie. En als het toch gebeurt, gun ik mezelf rust. Dan ga ik weg van mijn computer en pak ik een boek.”

Wat waren de leukste momenten?

“Mijn publiek zien groeien en mijn eerste betalende klanten krijgen. Ik ben heel actief op Instagram en het is zó cool om te zien dat mijn aantal volgers stijgt. Het is ook superleuk om te zien dat er meer en meer onbekenden zich inschrijven voor mijn webinars, terwijl dat vroeger vooral mensen waren die ik kende.”

Welke eigenschappen moet je volgens jou hebben als zelfstandige?

“Zelfzekerheid. Als je onderbouwd bent met de nodige kennis, mag je geloven in jezelf en je product. Soms ben ik bezig met een training en denk ik ‘dit wordt het van het!’. Maar als ik dat project dan na een tijdje terug oppak, begin ik plots te twijfelen. Gaat dit wel aanslaan? Dan moet ik mezelf weer tot de orde roepen. Ik zeg vaak luidop tegen mezelf en vriendinnen dat het gaat werken. Dat is geen arrogantie, maar enthousiasme. Ook doorzettingsvermogen is belangrijk. Ik maak me geen zorgen meer als ik volgers verlies. Iemand die me niet meer volgt, zou ook geen klant geworden zijn. Dan heb ik liever alleen volgers die reageren op mijn content.”

Heb je tips voor mensen die de sprong naar zelfstandigheid willen wagen?

“Als je een idee hebt moet je je goed voorbereiden. Maak al een Facebookpagina of website als je nog niet goed weet of het zal aanslaan. Je kan dat gratis doen met bijvoorbeeld Wix. Zo ontdek je meteen ook hoe het is om ermee bezig te zijn. Zelfstandig worden lijkt heel romantisch, maar je zal snel merken of je het leuk vindt om het ook écht allemaal uit te werken. Is het allemaal maar niks? Dan verwijder je de pagina gewoon. Je bent niks kwijt.”

julie heesterbeek

Julie Heesterbeek

Geboren in 1995.

Behaalde een bachelor Verpleegkunde en een banaba Pediatrie.

Woont samen met vriend Dries, huisgenoten en de huiskat in Antwerpen-Zuid.

Sinds 2020 zaakvoerder van Hormao.

 

Ben jij de volgende die de sprong waagt?