De social media freelancer

Na haar communicatiejob bij een ngo was Delphine op zoek naar meer variatie in haar socialmediaprojecten. Maar ze heeft nog altijd exact hetzelfde doel voor ogen: “The good guys een stem geven!”

Wat deed je voor je zelfstandige werd?

“Ik ben na mijn studies Ontwikkelingssamenwerking min of meer toevallig in een communicatiejob terechtgekomen in een NGO. Door veel kansen te krijgen en opleidingen te volgen heb ik me kunnen specialiseren, en dan vooral in online communicatie.”

Hoe ben je in social media gerold?

“Ik ben gaan studeren om mijn werkervaring verder te onderbouwen. Zo heb ik bij Syntra een opleiding Social Media Professional gevolgd en nu rond ik de opleiding Digital Business aan KdG Hogeschool af.”

Waarom ben je zelfstandige geworden?

“Ik wou meer vrijheid. Mijn projecten, uren en manier van werken zelf kiezen. Mijn vriend was al zelfstandige, dus ik zag een voorbeeld van hoe het ook kon. Hij heeft vorig jaar wel de omgekeerde switch gemaakt: hij is weer loontrekkende. (lacht) Door thuis te werken kan ik mijn zoontje van school halen en ’s avonds of in het weekend nog wat doorwerken. Als bediende moet je meestal van half negen tot vijf op kantoor zitten en daar had ik geen zin meer in. Ik wou ook kunnen groeien op mijn eigen tempo. Bij de NGO kreeg ik de kans om opleidingen te volgen maar dat ging voor mij niet snel genoeg. En ik wou meer variatie in mijn projecten. Ik had wel veel werk en veel vrijheid, maar ik werkte nog altijd maar voor één organisatie.

Als je voor een baas werkt, ben je ook veel meer emotioneel geïnvesteerd in wat die baas beslist en doet. Omdat het je enige job is, kan je je enorm opwinden in een slechte beslissing van het management. Ik ben wel gemotiveerd om mijn uiterste best te doen voor mijn klanten, maar die emotionele binding is er veel minder. En dat geeft ook minder stress.”

Waren je redenen om zelfstandig te worden achteraf gezien de juiste?

“Ik vind het nog altijd goede redenen. Maar is het me volledig gelukt? Neen. De vrijheid in waar en wanneer ik werk is nog niet bij alle klanten mogelijk. Nochtans maakt het geen verschil of ik de teksten nu thuis of bij hen op kantoor schrijf. Ik moet soms ook foto’s nemen, dus volledig locatieonafhankelijk werken kan sowieso niet. Maar de diversiteit in opdrachten is er zeker.”

Wat doe je precies als socialmediafreelancer?

“Een strategie opmaken voor online zichtbaarheid, de posts schrijven en publiceren, beelden voorzien of samenwerken met fotografen, analyse en monitoring van de resultaten, socialmedia-advertenties runnen en communicatiestrategieën uittekenen in bredere zin. Momenteel adviseer ik het communicatieteam van een NGO bij het uitwerken van hun communicatieplan voor de volgende vier jaar. Mijn klanten zitten in alle sectoren, maar in de toekomst wil ik focussen op overheden, NGO’s, vzw’s, en start-ups of bedrijven die werken vanuit duurzaamheid. Dan bedoel ik niet de gevestigde bedrijven die een duurzaam project willen uitrollen, maar bedrijven die gestart zijn vanuit een vraagstuk en daarvoor een duurzame oplossing willen bieden.”

Waarom specifiek die bedrijven?

“Ik haal er zelf veel energie uit als ik zulke organisaties kan helpen om hun boodschap te versterken. Ik wil de stem van the good guys groter maken, niet mijn tijd en energie steken in bedrijven die enkel werken vanuit commercieel oogpunt. Wat niet wil zeggen dat daar geen waardevolle dingen gebeuren. Ik heb in de commerciële sector ook al mensen ontmoet met veel visie en een sterke missie om iets te veranderen in de wereld.”

Hoe is je zelfstandige avontuur gestart?

“Ik moest wachten tot mijn ouderschapsverlof afgelopen was om in bijberoep te kunnen starten. De RVA past in die periode bij, dus je mag nog niet iets extra verdienen als zelfstandige. (Tenzij je al zelfstandige was.) Ik ben in februari 2018 in bijberoep gestart, in maart heb ik mijn ontslag gegeven en in augustus, na mijn opzegperiode, was ik voltijds zelfstandige. Ik heb mijn eerste klanten gevonden door aan iedereen te vertellen wat ik ging doen. Zo zijn een bevriend koppel en een vriendin van mijn schoonmoeder klant geworden. Met mijn eerste drie klanten werk ik nog altijd samen.”

Is een groot netwerk belangrijk om te slagen?

“Geen groot, maar een goed netwerk. Er zijn mensen die op LinkedIn 4000 connecties hebben, maar dat maakt niks uit. Je moet de goede mensen kennen, een band opbouwen en ze leren kennen omdat je het interessánt vindt om hen te leren. Je mag niet verwachten dat je er meteen iets uit haalt. Je kan een netwerk opbouwen door naar events te gaan zoals Open Coffee en actief te zijn in Facebookgroepen over jouw activiteiten. En onderhoud je contacten. Je bent niks met een boekje vol visitekaartjes als je er niks mee doet.”

Hoe reageerde je omgeving toen je zei dat je zelfstandige ging worden?

“Mijn ouders en mijn vriend hebben superpositief gereageerd. Mijn ouders waren vroeger ook zelfstandig en ze weten dat starten als freelancer weinig risico inhoudt. Als het niet werkt, dan werkt het niet en ga je terug in loondienst. Het is niet dat je tien- of honderdduizenden euro’s aan investeringen kwijt bent zoals een productiebedrijf.”

Daarom hebben freelancers natuurlijk ook flink wat concurrentie.

“Ja, er zijn veel starters, maar ik heb toch het gevoel dat je je sterk kan onderscheiden als je het écht serieus meent. Ik ben zelfs vaak op zoek naar goede sociale media freelancers om mee samen te werken, maar ik vind ze toch niet zo makkelijk.”

Heb je een fout gemaakt bij de start?

“In het begin focus je weleens op de verkeerde dingen, zoals heel veel tijd steken in een logo, visitekaartjes, website, … Die dingen zijn wel nodig, maar niet zó belangrijk. Het moet niet perfect zijn. Start gewoon. Bovendien verandert er toch nog veel. In het begin stond er op mijn visitekaartje bijvoorbeeld nog ‘websites maken’, iets wat ik niet meer doe. Dat zijn niet echt fouten, maar eerder fases waar je door moet, zodat je kan ontdekken wat je echt graag wil doen.”

Zijn er dipjes geweest?

“Toen ik nog maar een paar maanden bezig was, heb ik een juridisch issue gehad over een samenwerking. Geen leuke dingen om mee bezig te moeten zijn. Nu vraag ik juridisch advies vóór ik een contract teken en heb ik een rechtsbijstand- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. In december 2020 had ik dan weer te veel werk en ik was helemaal aan ’t freaken. Elk weekend en elke avond werken: dat wil ik niet! Ik heb een paar dingen aangepast in de manier waarop ik samenwerkingen aanga, om opnieuw controle te krijgen.”

Welke fijne momenten heb je al meegemaakt?

“Ik vind het leuk als ik gevraagd word om ergens te komen spreken of als klanten waardering tonen. Er was me vorig jaar ook gevraagd naar mijn trends voor 2021 op vlak van digital marketing voor een e-book. Daar stond ik tussen allerlei grotere namen. Het is niet de essentie van ondernemen, maar het is wél plezant om te weten dat je gezien en erkend wordt.”

Welke eigenschappen moet je hebben als goede zelfstandige?

“Streverig zijn. (lacht) En veel doorzettingsvermogen. Je niet laten doen als er iets moeilijks op je pad komt. Jezelf en je werk altijd proberen te verbeteren. In sommige jobs kan je nog een beetje in slaap vallen en gewoon je werk doen, maar als zelfstandige kan dat volgens mij niet. Dan bestaat je bedrijf volgend jaar niet meer.”

 

delphine van belleghem

Delphine Van Belleghem

Geboren in 1988.

Behaalde een master Sociologie (UA) en een master Ontwikkelingssamenwerking (ULB).

Woont met haar vriend Bart en zoontje van 5 in Temse.

Sinds 2018 social media freelancer en host van de podcast Jouw Verhaal Digitaal.

Ben jij de volgende die de sprong waagt?