De freelance marketeer

Niet elke starter heeft meteen duidelijk voor ogen wat hij of zij wil gaan doen. Ook Christian is nog volop zoekende, al heeft hij wél een richting. “Met logo-ontwerp kan ik elke dag bezig zijn.” In dit interview deelt Christian zijn toekomstplannen en ervaringen met bureaus voor freelancers.

Jouw start als zelfstandige is niet van een leien dakje gelopen.

“In 2019 was ik na mijn ontslag aan het opstarten als freelancer. Daarnaast was ik ook nog aan het zoeken naar een vaste job. Ik wist niet goed waar ik naartoe wou en kon niet echt rekenen op ex-werkgevers voor grote of langdurige opdrachten. Dat maakte het moeilijk om een eerste project binnen te halen. Zeker in marketing, waarin veel freelancers actief zijn, is een netwerk toch handig.

Mijn pad is nog altijd niet helemaal duidelijk. Momenteel doe ik freelance marketingopdrachten bij bedrijven. Die opdrachten vind ik via bureaus zoals clearXperts of 4P Square en zijn best uiteenlopend. In mijn vorige opdracht deed ik vooral uitvoerend werk maar in mijn huidige opdracht ondersteun ik met mijn expertise de opstart van een jong marketingteam. Daarnaast heb ik mijn eigen activiteiten in web-, UX- en grafisch design.”

Wat deed je voor je zelfstandige werd?

“Ik was actief in marketing en sales bij een drietal verschillende bedrijven. Ik heb lang in sales gewerkt bij een softwarebedrijf en daar ben ik uiteindelijk sales & marketing manager geworden. Daarna deed ik marketingondersteuning bij een start-up, maar de meeste ervaring heb ik toch opgebouwd in sales. Waarom ik daar niet in verdergegaan ben? Accountmanagement in de zin van langetermijnrelaties opbouwen en soft selling is oké, maar actief prospecteren ligt me absoluut niet.”

Waarom heb je niet verder gezocht naar een nieuwe job in loondienst?

“Mijn laatste job was in een start-up: een heel boeiende omgeving waar ik met interessante mensen mocht samenwerken. Maar toch stelde ik me de vraag of zo’n vaste job wel iets voor mij was. Mijn laatste freelance opdracht duurde 8 maanden en dat vond ik eigenlijk prima. Nu ben ik een paar weken aan de slag in mijn nieuwe opdracht en het is heel interessant, maar toch zie ik me dit geen jaren doen. Ik heb flexibiliteit nodig om verschillende dingen te kunnen doen en van verschillende bedrijfsculturen te kunnen proeven. In loondienst had ik niet zoveel bewegingsruimte.”

Heb je als freelancer de vrijheid die je nodig hebt?

“Als freelancer wordt me natuurlijk nog vaak gezegd wanneer ik wat moet doen. Er is wel degelijk flexibiliteit, maar je moet je als freelancer ook een stukje schikken naar de agenda en het tempo van de klant. Die wil het meeste uit je halen, wat ook begrijpelijk is. Maar daardoor is het niet altijd mogelijk om volgens je eigen ritme te werken.

Van loondienst naar freelance was voor mij een vrij grote sprong, maar ik zie freelancen nog altijd als een tussenstap. Ik voel ook dat ik niet altijd marketingopdrachten zal blijven doen. Ik wil meer inzetten op mijn interesse voor het grafische en me verder verdiepen in logodesign en brand identity: bedrijven een visuele smoel geven. Logo’s ontwerpen voelt voor mij echt als een hobby, daar kan ik constant mee bezig zijn. Ik ben ook al een aantal jaren bezig met fotografie maar ik weet niet of ik daar professioneel iets mee wil doen. De fotografie is een heel kleine wereld.”

Wat zou je anders doen als je opnieuw kon beginnen?

“Mijn voorzichtigheid heeft me lang parten gespeeld. Ik heb te lang geaarzeld en heb nog een half jaar gesolliciteerd voor vaste jobs. Ik heb het geluk gehad dat ik plots gebeld werd voor een freelanceopdracht, anders was ik nu waarschijnlijk opnieuw in loondienst. Terwijl ik voel dat freelancen echt iets voor mij is.

Wat ik ook zou doen is mijn cv sneller op punt zetten. Ik dacht dat mijn werkervaring wel voor zich sprak, maar recruiters vragen vaak toch specifieke omschrijvingen. En ik zou sneller en vaker naar netwerkevents gaan – toen dat nog kon. (lacht) Ik zou ook sneller online gooien dat ik freelancer ben en opdrachten zoek.”

Wat moet je kunnen en zijn als zelfstandige?

“Je moet zelfstandig kunnen werken en met vrijheid leren omgaan, zeker als je niet op kantoor werkt. Je moet er ook mee om kunnen dat je nooit helemaal deel van het team zal zijn. Wees bereid om de administratie erbij te nemen en jezelf georganiseerd te houden. Zoek een boekhouder waarmee je een klik hebt en die je vertrouwt, zodat je je daar alvast geen zorgen meer over hoeft te maken.”

Welke raad heb je voor mensen die de stap willen wagen?

“Wil je freelancer worden? Probeer het dan gewoon. Je hebt niet veel investeringen nodig en je kan heel makkelijk terug omswitchen naar loondienst als het niet lukt of als het je niet ligt. Je kan ook starten in bijberoep en zo zonder risico kennismaken met het zelfstandigenbestaan. Een loopbaancoach kan je de juiste richting tonen. En schrijf zo snel mogelijk de grote agentschappen aan, zeker in de marketingsector of als je nog geen groot netwerk hebt.”

karen van der aa

Christian Seghers

Geboren in 1981.

Studeerde Marketing.

Woont in Sint-Niklaas.

Sinds 2019 freelancer en zaakvoerder van Schwebz.

Ben jij de volgende die de sprong waagt?